Wat is SCD?

SCD is een dieet gericht op het herstellen van de darmflora. SCD staat voor Specific Carbohydrate Diet, oftewel specifieke koolhydraten dieet. Suiker, zuivel, granen en bewerkt voedsel worden verruild door verse groenten, fruit, eieren, vlees, vis en noten.

Het dieet is gericht op het voorkomen van darmontstekingen en wordt aanbevolen voor patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Maar ook patiënten met Coeliakie en het Prikkelbaar Darm Syndroom kunnen baat hebben bij het dieet.

Mijn persoonlijke ervaring is dat het dieet goed werkt tegen misselijkheid, buikpijn, winderigheid en andere symptomen die bij verschillende darmaandoeningen veel voorkomen. Dit dieet dient echter niet om op eigen initiatief medicijnen te vervangen. Bepaal de noodzaak van medicatie altijd in overleg met de behandelend arts.

Doorbeek de vicieuze cirkelDe werking van het dieet is in enkele kleine wetenschappelijke studies vastgesteld. Daarmee is alleen in kleine aantallen aangetoond dat patiënten baat hebben bij het volgen van het dieet. De enige manier 100% zeker te weten of jij baat hebt bij het dieet is om het zelf uit te proberen!

Wil je meer weten over het specifieke koolhydraten dieet? Lees het boek ‘Doorbreek de vicieuze cirkel‘. Het boek is sinds kort weer in het Nederlands verkrijgbaar. De Nederlandse vertaling is mogelijk gemaakt door mede SCD-er Victorien Madsen van CuringFood. Op de site van Victorien vind je een handige maaltijdplanner en heel veel lekkere recepten.

Lees ook:

Wat kan ik eten?

2 Comments

    1. Goede vraag! In kokosyoghurt zit vaak een verdikkingsmiddel als topicameel, door die toevoeging is het strikt genomen niet toegestaan. Dus in de categorie: 97% goed. Ik heb op mijn homepage vermeldt “Vrijwel alle recepten passen binnen het SCD (Specific Carbohydrate Diet)”. Zal wat beter gaan vermelden welke recepten 100% legaal zijn en welke niet.

      Like

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.